Laden...

Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen omkopingszaak Roermond in stand laten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Advies AG aan Hoge Raad: veroordelingen omkopingszaak Roermond in stand laten
Den Haag, 14 mei 2019

De veroordelingen van een oud-wethouder van Roermond en een bevriende projectontwikkelaar wegens omkoping dienen in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusies die vandaag zijn gepubliceerd.

Het gerechtshof in Den Haag stelde vast dat de oud-wethouder gedurende een zeer lange periode giften van de bevriende projectontwikkelaar en van een drietal andere lokale ondernemers heeft aangenomen. Het ging daarbij om reizen naar onder andere buitenlandse voetbalwedstrijden en naar vastgoedbeurzen. De projectontwikkelaar heeft behalve de oud-wethouder ook nog een andere wethouder omgekocht. De oud-wethouder werd verder veroordeeld wegens witwassen, stempasfraude en het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Het Hof legde de oud-wethouder een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden op en ook mag hij gedurende 2 jaar geen bestuurlijk ambt binnen de overheid bekleden. De projectontwikkelaar werd veroordeeld tot 9 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro. Beide verdachten stelden beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

AG Vegter vindt dat de ingediende cassatieklachten in beide zaken niet slagen. Hij adviseert de Hoge Raad dan ook de veroordelingen in stand te laten.

Voorlopig is de uitspraak van de Hoge Raad bepaald op 25 juni 2019.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken