Advies AG inzageverzoek psychiatrisch rapport schutter Alphen aan den Rijn opnieuw beoordelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Advies AG inzageverzoek psychiatrisch rapport schutter Alphen aan den Rijn opnieuw beoordelen
Den Haag, 06 maart 2015

Het hof heeft te strenge criteria gebruikt bij het afwijzen van het inzageverzoek van slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan de Rijn in het psychiatrisch rapport van de schutter. Dat stelt advocaat-generaal Langemeijer vandaag in een advies aan de Hoge Raad. Hij stelt voor dat een andere rechter opnieuw de mogelijkheid van afgifte van een kopie van het rapport beoordeelt.

Na de schietpartij in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn op 9 april 2011 heeft het Openbaar Ministerie een psychiatrisch rapport laten opstellen over de schutter, Tristan van der V., die bij het incident is overleden. Over de conclusies van dat rapport heeft het Openbaar Ministerie mededeling gedaan in een persconferentie in juli 2011.

41 slachtoffers en nabestaanden nemen geen genoegen met die mededeling en hebben in kort geding geëist dat het Openbaar Ministerie hun advocaat een kopie van dat rapport geeft. Het Openbaar Ministerie heeft dit geweigerd, vanwege het medisch beroepsgeheim en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van familieleden die aan dat psychiatrisch onderzoek hebben bijgedragen.

Het gerechtshof Den Haag heeft de vordering afgewezen (ECLI:NL:GHDHA:2014:707).

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad. De Hoge Raad behoeft dit advies niet te volgen. Het parket van de procureur-generaal bij de Hoge Raad maakt geen deel uit van het Openbaar Ministerie.

De Hoge Raad verwacht in deze zaak uitspraak te zullen doen op 5 juni.

Naast dit kort geding loopt er een procedure over eventuele aansprakelijkheid van de politie voor het afgeven van een wapenvergunning aan Tristan van der V. Hierin heeft de rechtbank Den Haag op 4 februari 2015 uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBDHA:2015:1061).

Uitspraken

Meest gelezen berichten