Conclusie AG: Veroordeling stiefmoeder wegens poging doodslag stiefdochter Roelofarendsveen kan niet in stand blijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Conclusie AG: Veroordeling stiefmoeder wegens poging doodslag stiefdochter Roelofarendsveen kan niet in stand blijven
Den Haag, 17 april 2018

De veroordeling van een stiefmoeder wegens poging doodslag op haar destijds twaalfjarige stiefdochter in Roelofarendsveen kan niet in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Machielse de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

Het meisje werd op 15 februari 2015 door haar stiefmoeder naar bed gestuurd in een veel te koude, onverwarmde ruimte. Het meisje had daarbij geen beddengoed tot haar beschikking. Dit terwijl zij al ruim een week in zeer slechte fysieke conditie verkeerde. De volgende ochtend werd het meisje vrijwel levenloos en ernstig onderkoeld aangetroffen door haar stiefmoeder. Zij schakelde pas enige tijd later medische hulp in. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht en herstelde nadat zij een aantal dagen kunstmatig in coma was gehouden.

Het gerechtshof Den Haag veroordeelde de stiefmoeder tot 4,5 jaar cel wegens poging doodslag en mishandeling. De verdachte stelde beroep in cassatie in.

Volgens de advocaat-generaal slagen de door de verdachte ingediende cassatiemiddelen niet. Wel is Machielse van mening dat het Hof de mogelijkheid over het hoofd lijkt te hebben gezien dat het leven van het meisje gered is omdat de stiefmoeder zelf tijdig de hulpdiensten waarschuwde. Zo’n omstandigheid kan een strafuitsluitingsgrond opleveren en staat daarmee dan aan een veroordeling voor poging tot doodslag in de weg.

De uitspraak kan volgens de advocaat-generaal dan ook niet in stand blijven. Hij adviseert de Hoge Raad de zaak op dit punt terug te wijzen naar het Haagse hof.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten