Conclusie AG: veroordeling Bredase rapper in stand laten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Conclusie AG: veroordeling Bredase rapper in stand laten
Den Haag, 10 april 2018

De veroordeling van een rapper uit Breda wegens beledigende teksten over homoseksuelen en joden in een rap, dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Vellinga de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

Via YouTube was vanaf 28 april 2014 een rap met bijbehorende videoclip te zien en te beluisteren. Het betrof een rap geschreven door de verdachte. In de rap was onder meer te horen “flikkers geef ik geen hand” en “ik haat die fucking joden nog veel meer dan nazi's”. Deze uitlatingen hebben geleid tot verschillende aangiften wegens belediging en discriminatie.

De rechtbank sprak de verdachte vrij. De rechtbank oordeelde dat de rapper in zijn muziekvideo uitlatingen deed die vallen binnen de artistieke expressie en daarom worden beschermd door het recht van de vrijheid van meningsuiting. Het OM was het hiermee niet eens en stelde hoger beroep in. In hoger beroep volgde wel een veroordeling wegens opzettelijke groepsbelediging in het openbaar wegens ras en seksuele geaardheid. De verdachte ging in cassatie.

In cassatie wordt beoordeeld of de feitenrechter, in dit geval het gerechtshof, het recht goed heeft uitgelegd en toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.

De advocaat-generaal zet in zijn conclusie uiteen waarom geen van de cassatieklachten slaagt. In de visie van de advocaat-generaal is het oordeel van het Hof dat de gewraakte uitlatingen opzettelijk beledigend zijn en niet vallen binnen de artistieke expressie, niet onbegrijpelijk. De uitspraak dient volgens de advocaat-generaal dan ook in stand te blijven.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten