Conclusie AG: veroordeling voor dodelijke schietpartij bij winkelcentrum Breda in stand laten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Conclusie AG: veroordeling voor dodelijke schietpartij bij winkelcentrum Breda in stand laten
Den Haag, 15 mei 2018

De veroordeling van een man tot een gevangenisstraf van negen jaar wegens een dodelijke schietpartij bij een winkelcentrum in Breda kan in stand blijven. Dat adviseert plaatsvervangend advocaat-generaal Paridaens de Hoge Raad in haar conclusie die vandaag is gepubliceerd.

De vecht- en schietpartij vond plaats op 3 april 2015 op klaarlichte dag op een parkeerterrein bij een winkelcentrum in Breda waarbij onder meer verschillende leden van motorclub Satudarah waren betrokken. Een man werd bij deze gebeurtenis neergeschoten en overleed diezelfde dag in het ziekenhuis. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de verdachte, de schutter, tot een celstraf van negen jaar wegens doodslag en het voorhanden hebben van een pistool en munitie.

De verdachte stelde na deze veroordeling beroep in cassatie in. In cassatie wordt geklaagd over de betrouwbaarheid van de verklaringen van een getuige en over dat het Hof het beroep op (putatief) noodweer (exces), het plegen van een strafbaar feit om jezelf (of een ander) in een noodsituatie te beschermen, heeft verworpen.

De plaatsvervangend advocaat-generaal concludeert in haar advies dat geen van deze cassatieklachten kan leiden tot vernietiging van de uitspraak. Ze adviseert de Hoge Raad dan ook het cassatieberoep te verwerpen en daarmee de uitspraak in stand te laten.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

De conclusie van de plv. advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. Het parket bij de Hoge Raad, waar (plv.) advocaten-generaal werkzaam zijn, is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten