Conclusie AG: veroordelingen voor onder meer gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in stand laten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Conclusie AG: veroordelingen voor onder meer gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in stand laten
Den Haag, 26 juni 2018

De veroordeling van een man tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en tien maanden wegens onder meer twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012 kan in stand blijven. Dat adviseert plaatsvervangend advocaat-generaal Paridaens de Hoge Raad in haar conclusie die vandaag is gepubliceerd.

Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat de verdachte onder meer betrokken was bij de twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012. Bij de woningoverval in Rijswijk op 22 maart 2012 werden de bewoners door twee gemaskerde mannen met geweld vastgebonden. Er werd onder dreiging van een vuurwapen een grote som geld en een groot aantal waardevolle horloges buitgemaakt. Bij de woningoverval in Rotterdam op 16 november van datzelfde jaar werd een Rotterdams gezin met kleine kinderen in hun woning vastgebonden. De overvallers scheidden de ouders en de jonge kinderen van elkaar en sloten ze urenlang in verschillende kamers op. Het Hof sprak de verdachte vrij van een derde overval in Honselersdijk op 5 november 2012.

De verdachte stelde na deze veroordeling beroep in cassatie in. In cassatie wordt onder meer geklaagd dat het hof onvoldoende heeft gereageerd op de verweren van de verdediging over het alibi van de verdachte en het door de verdediging geschetste alternatieve scenario en het oordeel hierover ook onvoldoende heeft gemotiveerd. Ook vindt de verdediging dat uit het bewijs niet zou kunnen worden afgeleid dat verdachte als medepleger bij één van de overvallen betrokken was. De plaatsvervangend advocaat-generaal concludeert in haar advies dat geen van de cassatieklachten kan leiden tot vernietiging van de uitspraak. Ze adviseert de Hoge Raad dan ook het cassatieberoep te verwerpen en daarmee de uitspraak in stand te laten.

De advocaat-generaal heeft ook geconcludeerd in de zaken tegen twee medeverdachten. Eén van de medeverdachten werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de overval in Rotterdam en heling maar heeft bij de Hoge Raad geen klachten ingediend over dit oordeel. De andere medeverdachte kreeg tien maanden cel wegens wapenbezit en handel in softdrugs. Ook in die zaak adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad het cassatieberoep te verwerpen en daarmee de uitspraak in stand te laten.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in de drie zaken.

De conclusie van de plv. advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. Het parket bij de Hoge Raad, waar (plv.) advocaten-generaal werkzaam zijn, is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten