Laden...

Conclusie AG: zaak belediging gemeenteraadslid Zoetermeer moet over

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Conclusie AG: zaak belediging gemeenteraadslid Zoetermeer moet over
Den Haag, 23 januari 2018

De zaak tegen een gemeenteraadslid uit Zoetermeer die verdacht wordt van het beledigen van een ander gemeenteraadslid, tevens oud-minister van de LPF, moet over. Dat adviseert advocaat-generaal Taru Spronken de Hoge Raad in haar conclusie van vandaag.

Op 10 juni 2014 plaatste het raadslid, tijdens en na een gemeenteraadsvergadering waarin het andere raadslid zijn steun gaf aan het voornemen van de gemeente om niet akkoord te gaan met de stichting van een Islamitische school in Zoetermeer, een aantal berichten op social media. Het ging onder andere om een bericht met de tekst “in het kader van de problemen benoem ik dus het probleem, discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist Nawijn”.

De rechtbank sprak de verdachte vrij omdat de berichten in de context van het politieke debat waren verstuurd. Het gerechtshof in Den Haag kwam tot een veroordeling wegens belediging omdat het hof onder meer van oordeel was dat de uitlatingen van de verdachte niet in het politieke debat waren gedaan maar buiten de raadsvergadering en daarmee buiten de politieke context. De verdachte ging tegen deze uitspraak in cassatie.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad de uitspraak van het hof te vernietigen. Zij is onder meer van mening dat het oordeel van het hof dat de uitlatingen van de verdachte niet zijn gedaan in het politieke debat, dat door het hof is opgevat als ‘binnen de raadsvergadering’, niet begrijpelijk is. Uitgaande van zowel de Nederlandse rechtspraak als de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (het EHRM) over de vrijheid van meningsuiting, heeft het hof een te beperkte uitleg gegeven van wat onder het politieke debat, dat onderdeel is van het publieke debat, moet worden verstaan en wat in dat kader geoorloofd is. De advocaat-generaal vindt dat het hof voor de beoordeling of de uitlatingen toelaatbaar zijn het verkeerde criterium heeft gebruikt zodat de zaak opnieuw behandeld moet worden.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten