De Hoge Raad Lentelezingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > De Hoge Raad Lentelezingen
Den Haag, 08 februari 2018

De Hoge Raad der Nederlanden organiseert dit jaar voor het eerst de Lentelezingen. De eerste reeks lezingen zal tot de zomer van 2018 op iedere eerste donderdag van de maand plaatsvinden. Speciale gastsprekers zullen vanuit hun expertisegebied spreken over aan het recht gerelateerde thema’s. Dit jaar staat het monumentale schilderij ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven centraal.

Het meesterwerk ‘Hoge Raad’: waar kunst en rechtspraak elkaar ontmoeten

1 maart: Jacques Overgaauw, voormalig vicepresident belastingkamer Hoge Raad
Als bouwcommissaris van het nieuwe gebouw van de Hoge Raad was mr. Overgaauw nauw betrokken bij de totstandkoming van het schilderij. Hij geeft tijdens de eerste lezing uitleg over de bijzondere samenwerking met kunstenares Verhoeven en over de juridische en maatschappelijke thema’s die op het schilderij zijn afgebeeld.

5 april: Corjo Jansen, hoogleraar Rechtsgeschiedenis in Nijmegen
Professor Jansen is een autoriteit op het gebied van de rechtsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hij staat stil bij een drietal personen op het schilderij die ieder voor zich een bijzondere rol hebben gespeeld in de oorlogsjaren: Visser, Cleveringa en Meijers. Waarom staan zij op het schilderij afgebeeld? Wat zeggen zij ons nu nog?

3 mei: Egbert Koops, Hoogleraar Rechtsgeschiedenis in Leiden
Deze bevlogen professor richt zijn aandacht op de figuur van Vrouwe Justitia. Wie was zij? En waarom staat zij op het schilderij twee keer afgebeeld zonder blinddoek? Er is al veel geschreven over de aan- of afwezigheid van het lapje stof, maar prof. Koops heeft een geheel nieuwe theorie, die hij graag uit de doeken doet.
Meer informatie over het schilderij: www.hogeraad.nl/kunst

​Praktische informatie

Toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht. Aanmelden kan door een e-mail met naam, adres en de datum waarop u wilt komen te sturen naar: lezingen@hogeraad.nl

Let op: er zijn enkele tientallen plaatsen beschikbaar.
• Plaats: Hoge Raad der Nederlanden (Korte Voorhout 8, Den Haag)
• Tijd: 19.30 - 19.55 uur inloop met koffie en thee

Uitspraken

Meest gelezen berichten