Definitief levenslang voor oorlogsmisdaden Rwanda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Definitief levenslang voor oorlogsmisdaden Rwanda
Den Haag, 26 november 2013

De Hoge Raad laat de veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf voor in Rwanda gepleegde oorlogsmisdaden in stand.

Het gerechtshof Den Haag veroordeelde de Rwandees Joseph M. tot levenslang  voor oorlogsmisdaden tegen Tutsi’s die hij pleegde in Rwanda in april 1994 (ECLI:NL:GHSGR:2011:BR0686). Daarbij gaat het om drie gevallen:

  1. Het stoppen van een ambulance bij een wegversperring en het opdracht geven tot het gruwelijk vermoorden van een aantal inzittenden.
  2. Het spelen van een actieve rol bij de aanval op het Adventistencomplex in Mugonero waarbij vele Tutsi’s werden afgeslacht en verwond.
  3. Het stoppen van een auto waarbij de inzittenden werden vernederd en lange tijd met de dood werden bedreigd.

De misdaden vonden plaats tijdens de genocide in Rwanda die duurde van 6 april tot midden juli 1994. Daarbij werden honderdduizenden Rwandezen, meest Tutsi’s, om het leven gebracht.

De verdachte klaagde onder meer over het niet kunnen horen door de verdediging van een tweetal getuigen en over de levenslange gevangenisstraf die in strijd zou zijn met rechtspraak van het Europese Hof voor de rechten van de mens (art. 3 EVRM).
De Hoge Raad ziet in deze klachten geen grond voor cassatie en doet het beroep af met een verkorte motivering (art. 81RO).

De Hoge Raad bepaalde eerder dat M. in Nederland niet kan worden vervolgd voor genocide. (ECLI:NL:HR:2008:BD6568)

Uitspraken

Meest gelezen berichten