Laden...

Digitaal portaal in strafzaken Hoge Raad officieel geopend door minister Sander Dekker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Digitaal portaal in strafzaken Hoge Raad officieel geopend door minister Sander Dekker
Den Haag, 17 december 2018

Het digitaal portaal in strafzaken Hoge Raad is vandaag officieel geopend door de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker. De openingshandeling vond plaats met een druk op een rode knop waarna een animatie over het portaal startte.

Digitaal Portaal

Bekijk de animatie over digitaal procederen in reguliere strafzaken en ontnemingszaken.

Met ingang van vandaag is het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te procederen in een deel van de strafzaken: de reguliere strafzaken en ontnemingszaken waarin op of na 17 december 2018 beroep in cassatie wordt ingesteld.

Advocaten en leden van het Openbaar Ministerie (OM) die in cassatie procederen, kunnen in deze zaken hun digitale dossier inzien en stukken uploaden en downloaden. Zodra iets wijzigt in het digitale dossier, wordt automatisch een melding verstuurd via e-mail. Ook het stellen van advocaten loopt via het portaal.

Het digitaal procederen in strafzaken gebeurt op vrijwillige basis, dat wil zeggen dat per zaak de keuze wordt gemaakt voor de manier van procederen: digitaal of op papier.

Het portaal ‘Mijn Zaak Hoge Raad’ is al sinds 2016 beschikbaar voor het indienen van schriftelijke opmerkingen in de prejudiciële procedure bij de belastingkamer en het is sinds maart 2017 in gebruik voor de civiele vorderingszaken. Advocaten hebben er positieve ervaringen mee opgedaan. Met name het gebruiksgemak, de eenvoud, de betrouwbaarheid en 24/7 beschikbaarheid worden in de evaluaties genoemd.

Het voornemen is het portaal in de toekomst uit te breiden met de andere strafzaken, belastingzaken en civiele verzoekschriften.

Uitspraken