Laden...

Digitaal procederen nu in alle strafzaken mogelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Digitaal procederen nu in alle strafzaken mogelijk
Den Haag , 03 februari 2020
Met ingang van 1 februari 2020 is het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te procederen in alle strafzaken. Ook is het met ingang van deze datum voor gemachtigden (collega-advocaten en kantoormedewerkers) mogelijk om in het portaal handelingen te verrichten namens de advocaat die hen gemachtigd heeft.

Het webportaal Mijn Zaak Hoge Raad staat sinds 17 december 2018 open voor reguliere strafzaken en ontnemingszaken. Het portaal is nu uitgebreid. Daardoor is het mogelijk in alle strafzaken digitaal te procederen. Dat kan dus ook als sprake is van beschikkingen, internationale rechtshulp en Caribische zaken waarin op of na 1 februari 2020 cassatieberoep wordt ingesteld. In herzieningszaken en verzoeken tot nader onderzoek (art. 461 lid 1 Sv) is digitaal procederen mogelijk indien de aanvraag of het verzoek op of na 1 februari 2020 wordt ingediend.

Advocaten en leden van het Openbaar Ministerie (OM) die in cassatie procederen, kunnen nu in alle strafzaken hun digitale dossier inzien en stukken uploaden en downloaden. Zodra iets wijzigt in het digitale dossier, wordt automatisch een melding verstuurd via e-mail. Ook het stellen van advocaten loopt via het portaal.

Het webportaal ‘Mijn Zaak Hoge Raad’ is sinds 2016 beschikbaar voor het indienen van schriftelijke opmerkingen in de prejudiciële procedure bij de belastingkamer. Sinds maart 2017 is het portaal in gebruik voor de civiele vorderingszaken en sinds 17 december 2018 voor reguliere strafzaken en ontnemingszaken. Advocaten hebben er positieve ervaringen mee opgedaan. Met name het gebruiksgemak, de eenvoud, de betrouwbaarheid en 24/7 beschikbaarheid worden in de evaluaties genoemd. Het voornemen is het digitale webportaal in april 2020 van dit jaar uit te breiden met belastingzaken. Bekijk de animatie over digitaal procederen in strafzaken.

Digitaal procederen in strafzaken

Een animatie over de werking van het webportaal

Uitspraken