Groen licht voor uitlevering rabbijn Berland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Groen licht voor uitlevering rabbijn Berland
Den Haag, 30 juni 2015

De in Nederland verblijvende rabbijn Berland mag worden uitgeleverd aan Israël. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Israël heeft om zijn uitlevering gevraagd in verband met 4 beschuldigingen van aanrandingen een beschuldiging van het uitlokken van mishandeling.  Eerder kwam de rechtbank ook tot het oordeel dat uitlevering was toegestaan.

De rabbijn verzet zich tegen zijn uitlevering. Hij vindt dat de beschuldigingen tegen hem niet duidelijk genoeg zijn zodat hij zich daartegen niet kan verdedigen. Ook is de rabbijn van mening dat Israël geen rechtsmacht heeft. Dit omdat de feiten waarvan hij wordt beschuldigd zouden hebben plaatsvonden in bezet gebied en Berland geen Israëliër zou zijn. De Hoge Raad stelt hoge eisen aan het niet toelaatbaar verklaren van uitlevering bij een beroep op het ontbreken van rechtsmacht. De door Berland aangevoerde argumenten voldoen niet aan die eisen.

De uitlevering is hiermee definitief toelaatbaar verklaard. De minister van Veiligheid en Justitie neemt de uiteindelijke beslissing over de uitlevering.

Uitspraken

Meest gelezen berichten