Herzieningsverzoek in zaak 'luik van Helpoort' verworpen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Herzieningsverzoek in zaak 'luik van Helpoort' verworpen
Den Haag, 28 juni 2016

De Hoge Raad verwerpt het herzieningsverzoek in de zogenoemde zaak van het luik van de Helpoort. De eerdere veroordeling voor doodslag met de oplegging van tbs met verpleging blijft dus in stand.

Deskundigen

Volgens de rechtbank heeft  de veroordeelde opzettelijk een luik in de toren van de Helpoort in Maastricht losgetrapt waardoor dit naar beneden viel en iemand heeft gedood. In het herzieningsverzoek is een beroep gedaan op nadere gegevens van deskundigen die steun geven aan een alternatieve toedracht. Volgens die toedracht zou de veroordeelde het luik zonder opzet, dus niet expres, naar beneden hebben laten komen. Hij zou niet hebben kunnen voorzien dat het luik zo gemakkelijk  naar beneden zou vallen.

Alternatieve toedracht

De Hoge Raad concludeert dat de bewijsvoering van de rechtbank niet wordt uitgesloten door de bevindingen van de onderzoekers en dat de rechtbank ook zelf de alternatieve toedracht al in de afwegingen had betrokken. Ook het beroep dat in de aanvraag is gedaan op de analyse in het boek Gerede Twijfel: Over bewijs in strafzaken over ‘Het luik van de Helpoort’, wordt verworpen. Die analyse merkt de Hoge Raad niet aan als een deskundigenrapport.

Uitspraken

Meest gelezen berichten