Hof heeft onvoldoende oog voor zelfstandige positie gemeenteraad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Hof heeft onvoldoende oog voor zelfstandige positie gemeenteraad
Den Haag, 26 juni 2015

De zaak tussen de gemeente Hof van Twente en de VOF Landgoed Hof van Twente moet over. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten. Eerder stelde het hof de VOF Landgoed Hof van Twente in het gelijk en werd de gemeente veroordeeld tot het vergoeden van door de VOF geleden schade. Volgens de Hoge Raad hield het hof in die uitspraak onvoldoende rekening met de zelfstandige positie van de gemeenteraad van Hof van Twente.

In de periode 2003-2009 is met de gemeente Hof van Twente onderhandeld over de aanleg van een grootschalig recreatiepark met golfbaan ‘Landgoed Hof van Twente’. Pas in het allerlaatste stadium, in een vergadering van de gemeenteraad van november 2009, is het project gestrand omdat de gemeenteraad permanente bewoning van bungalows vreesde en een verbod op verkoop aan particulieren vastgelegd wilde zien. Voor de exploitant van het park was die mogelijkheid van verkoop juist een essentieel onderdeel van het project. Die exploitant stelde de gemeente aansprakelijk op de grond dat de gemeente in een eerder stadium bij haar het vertrouwen had gewekt dat verkoop aan particulieren zou zijn toegestaan. Het hof heeft de exploitant gelijk gegeven.

De Hoge Raad heeft het arrest van het hof vernietigd. Volgens de Hoge Raad heeft het hof zijn oordeel over het door de gemeente gewekte vertrouwen voor een groot deel gebaseerd op gebeurtenissen waarbij de gemeenteraad niet betrokken is geweest. Het heeft daarbij miskend dat de gemeenteraad bij de besluitvorming een zelfstandige positie inneemt ten opzichte van het college van B&W. Een ander hof moet nu de zaak opnieuw beoordelen aan de hand van de juiste maatstaf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten