Hoogste Europese rechters bezorgd over Turkije

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Hoogste Europese rechters bezorgd over Turkije
Den Haag, 29 juli 2016

Het Netwerk van Presidenten van de Hoogste Gerechtshoven van de Europese Unie, waarvan de president van de Hoge Raad deel uitmaakt, heeft zijn grote zorg uitgesproken over de situatie in Turkije.

Dat is gebeurd in een verklaring (pdf, 128,2 KB) naar aanleiding van berichten dat direct na de mislukte couppoging in Turkije meer dan 2700 rechters en openbare aanklagers zijn geschorst en dat tegen velen van hen arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd.

Het Netwerk beschouwt deze maatregelen als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en als een systematische bedreiging voor de rechtsstaat in een van de lidstaten van de Raad van Europa. Het dringt aan op eerbieding van de rechtsstaat en de rechten van de mens in Turkije. Het Netwerk roept ook op tot toepassing van bestaande toezichtmechanismen voor naleving van de mensenrechten, op het niveau van zowel de Raad van Europa als de Verenigde Naties.

Uitspraken

Meest gelezen berichten