Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
Den Haag, 10 juni 2015

De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.

De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.
Bij een veroordeling voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van twaalf jaar of meer waarbij de rechtsorde ernstig is geschokt, kan een advocaat de procureur-generaal vragen nader onderzoek te laten doen naar een mogelijke grond voor herziening van de zaak. Als er voldoende aanwijzingen zijn voor het bestaan van een grond tot herziening en het gevraagde onderzoek noodzakelijk is voor het aantonen daarvan kan de procureur-generaal advies vragen aan de ACAS.

Bij een veroordeling tot een gevangenisstraf van zes jaar of meer is de procureur-generaal verplicht de ACAS om advies te vragen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten