OM in cassatie tegen uitspraak Nijmeegse scooterzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > OM in cassatie tegen uitspraak Nijmeegse scooterzaak
Den Haag, 15 juni 2012

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in cassatie tegen de vrijspraak van het hof Arnhem in de Nijmeegse scooterzaak. Het hof sprak twee mannen, die op de vlucht voor de politie een voetganger doodreden, vrij. Het OM vindt de uitspraak van het hof onvoldoende onderbouwd.

Wat ging er aan vooraf?

De twee mannen wilden in januari 2010 een hotel in Nijmegen overvallen. Toen ze politie zagen, sloegen ze met een gestolen motorscooter op de vlucht. Bij een wilde achtervolging door de stad reden zij een overstekende voetganger aan, die later bezweek aan zijn verwondingen. De rechtbank Arnhem veroordeelde een van de verdachten tot acht jaar cel wegens - onder meer - doodslag, maar sprak de ander daarvan vrij. De eerste verdachte ging tegen zijn veroordeling in beroep, bewerend dat niet hij, maar de andere verdachte de scooter had bestuurd.

Nauwe samenwerking

Het hof sprak beide verdachten vrij omdat niet duidelijk was wie de motorscooter had bestuurd tijdens de vlucht. Het OM is van mening dat beide verdachten strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor de dodelijke aanrijding. Zij zouden dus beiden veroordeeld moeten worden voor het medeplegen van doodslag of dood door schuld.
Het hof vond daar geen bewijs voor. Er is geen bewijs gevonden voor een nauwe samenwerking of overleg tussen de verdachten. Bovendien is er volgens het hof geen sprake van volstrekte inwisselbaarheid van de rollen van bestuurder en bijrijder.

Cassatie

Het OM vindt dat het hof te zware maatstaven aanlegt voor medeplegen, met name als het gaat om de inwisselbaarheid van de rollen. Bovendien had het Hof volgens het OM de voorbereiding van de overval en het daarvoor gebruiken van een gestolen motorscooter in zijn oordeel moeten betrekken. Daarom gaat het OM in cassatie bij de Hoge Raad.

Vijf vragen over de Nijmeegse scooterzaak

Uitspraken

Meest gelezen berichten