Laden...

Programma (online) open dag Hoge Raad op zaterdag 12 september 2020

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Programma (online) open dag Hoge Raad op zaterdag 12 september 2020
Den Haag, 27 augustus 2020

De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 september 2020. In verband met de coronamaatregelen in aangepaste vorm: grotendeels online en voor iedereen via een livestream te volgen. Een klein aantal belangstellenden kan bij een deel van het programma fysiek in het gebouw aanwezig zijn.

De open dag vindt ook dit jaar plaats tijdens het Prinsjesfestival. Het programma bestaat onder meer uit drie ontmoetingen met twee raadsheren in de Hoge Raad en een advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Programma

Ontmoetingen met een raadsheer/advocaat-generaal
Onder leiding van een dagvoorzitter is het mogelijk op de open dag op verschillende momenten ‘in gesprek te gaan’ met twee rechters (raadsheren) in de Hoge Raad en een advocaat-generaal werkzaam bij het parket bij de Hoge Raad. Wat houdt hun werk in? Wat moet je doen om raadsheer of advocaat-generaal te worden? Met welke belangrijke zaken houden zij zich bezig? Wat is raadkameren? Dat en nog veel meer komt tijdens deze sessies aan de orde. Deze ontmoetingen, om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur, zijn fysiek in het gebouw en live te volgen via een livestream op de website van de Hoge Raad die dan geheel vernieuwd is. Tijdens de drie ontmoetingen is het mogelijk vanuit de zaal en via de livestreamchat vragen te stellen aan de sprekers.

De ontmoetingen duren circa 45 minuten en zijn als volgt ingepland:
Om 11.00 uur raadsheer Ybo Buruma
Om 13.00 uur advocaat-generaal Désirée Paridaens
Om 15.00 uur oud-raadsheer en vicepresident Willem van Schendel

Wilt u fysiek aanwezig zijn bij één van de drie ‘ontmoetingen’ met een raadsheer of advocaat-generaal? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Stuur een e-mail naar voorlichting@hogeraad.nl, onder vermelding van het tijdstip, uw naam en verdere contactgegevens. Er is plaats voor 30 bezoekers per ontmoeting.

Schilderij 'Hoge Raad'
Tijdens een ‘normale open dag’ staat er iemand bij het schilderij ‘De Hoge Raad’ van Helen Verhoeven om uitleg te geven over wat er allemaal op het schilderij te zien is. Dat wordt dit jaar online gedaan. Op de website kan de bezoeker de afbeelding van het schilderij vergroten en er met de muis overheen gaan. Op verschillende interessante plekken op het schilderij verschijnt dan een toelichting.

Virtueel een kijkje nemen in het gebouw
Het is op de open dag mogelijk om virtueel een kijkje te nemen in het gebouw. Dat kan via de virtuele tour die ook nu al beschikbaar is en via verschillende rondleidingsvideo’s in en om het gebouw. Daarbij komen onder meer de zes beelden voor het gebouw, de spreuk van Hugo de Groot "UBI IUDICIA DEFICIUNT INCIPIT BELLUM" en de grote zittingszaal aan bod.

Quiz
Via de website wordt op de open dag een quiz gepubliceerd die online is in te vullen. Voor de winnaars zijn er prijzen beschikbaar: een échte rondleiding in het gebouw (zodra dat weer kan en mag) en het boekje ‘de Hoge Raad voor dummies’ gesigneerd door president Maarten Feteris.

Meer weten?

Volg ons de komende tijd op Twitter (@hogeraad), Instagram (@hogeraaddernederlanden) of Facebook (Hoge Raad der Nederlanden) voor het laatste nieuws.

Kijk op de website van het Prinsjesfestival wat er nog meer te doen is in de stad.

Uitspraken