Laden...

Reactie Hoge Raad op persbericht “Amsterdams advocatenkantoor Jebbink Soeteman roept Hoge Raad op tot gebruik van vrouwelijke verwijswoorden in de rechtspraak’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Reactie Hoge Raad op persbericht “Amsterdams advocatenkantoor Jebbink Soeteman roept Hoge Raad op tot gebruik van vrouwelijke verwijswoorden in de rechtspraak’
Den Haag, 08 maart 2019

De Hoge Raad is vandaag, op internationale vrouwendag, aangenaam verrast door een brief en persbericht van de advocaten Jebbink en Van Zijl van het advocatenkantoor Jebbink Soeteman. In hun berichten roepen zij de Hoge Raad op in zijn rechtspraak voortaan vrouw-inclusieve taal te gebruiken.

De Hoge Raad is intern sinds een aantal maanden projectmatig aan de slag met helder taalgebruik. Dit project is gericht op heldere, begrijpelijke en goed leesbare uitspraken zodat de overwegingen en de beslissingen helder en trefzeker voor het voetlicht worden gebracht. Op die manier hoopt de Hoge Raad dat de uitspraken voor een groter publiek toegankelijk en begrijpelijk zijn. De suggesties die het advocatenkantoor aanreikt, zullen binnen dit project worden besproken.

Beide advocaten vinden dat het weglaten van vrouwelijke verwijswoorden de maatschappelijke werkelijkheid miskent omdat het percentage vrouwen binnen de strafrechtpraktijk blijft toenemen. De Hoge Raad vindt diversiteit ook van groot belang en kent de afgelopen jaren een meer evenwichtige man-vrouwverhouding (13 vrouwen en 20 mannen). De Hoge Raad streeft ernaar die verhouding de komende jaren nog evenwichtiger te maken.

Uitspraken