Schadevergoedingen agenten niet belast

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Schadevergoedingen agenten niet belast
Den Haag, 30 januari 2015

Politieagenten die het slachtoffer zijn van geweld tijdens het werk, hoeven geen loonbelasting te betalen over vergoedingen die ze krijgen voor immateriële schade. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Doordat de werkgever de vorderingen tot schadevergoeding van agenten overneemt, krijgen agenten het volledige bedrag van hun vordering vergoed. Die vergoeding is aanzienlijk hoger dan wat er over zou blijven wanneer ze de vordering zelf zouden innen. De belastingdienst zag dit verschil als inkomen waarover agenten loonbelasting zouden moeten betalen. De Hoge Raad ziet dat anders. Door de vorderingen van agenten over te nemen zorgt de werkgever ervoor dat politieagenten onbelemmerd hun werk kunnen doen. Dat komt de publieke dienstverlening ten goede. De vergoeding is daardoor naar algemene maatschappelijke opvattingen geen beloningsvoordeel voor de politieagenten, en daarmee geen loon. Ze hoeven daarover dus geen loonbelasting te betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten