Schadevordering energiedeskundigen over regeling energieprestatie gebouwen niet mogelijk op basis van Europese richtlijnen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Schadevordering energiedeskundigen over regeling energieprestatie gebouwen niet mogelijk op basis van Europese richtlijnen
Den Haag, 19 oktober 2018

Stichting EnergyClaim, die zich bezighoudt met de behartiging van belangen van bedrijven uit de energiebesparingsbranche, kan zich voor haar schadevordering tegen de Staat der Nederlanden niet beroepen op de Europese richtlijnen  over de energieprestatie van gebouwen. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.

Nederland kent het Energie Prestatie Advies (het EPA), waarmee eigenaren en gebruikers van gebouwen inzicht kunnen verkrijgen in de energiezuinigheid van die gebouwen. Het EPA berust op twee Europese richtlijnen over de energieprestatie van gebouwen.

De Europese richtlijnen houden voor de lidstaten de verplichting in om te voorzien in een stelsel van energiecertificering door deskundigen. Deze deskundigen verstrekken energielabels met behulp waarvan de energieprestaties van gebouwen kunnen worden bepaald.

Volgens Stichting EnergyClaim heeft de Staat der Nederlanden de Europese richtlijnen te laat of onjuist omgezet in nationale regelgeving. Daardoor zouden de deskundigen omzet hebben gemist. Stichting EnergyClaim heeft de Staat aangesproken tot vergoeding van een bedrag van ruim € 37 miljoen.

De rechtbank Den Haag en het hof Den Haag hebben de vordering van Stichting EnergyClaim afgewezen. De Stichting EnergyClaim stelde vervolgens beroep in cassatie in.

De Hoge Raad laat de afwijzing van de vordering in stand. Volgens de Hoge Raad betekent de verplichte betrokkenheid van deskundigen niet dat hun economische en financiële belangen door de richtlijnen worden beschermd. De deskundigen vallen niet onder het beschermingsbereik van de richtlijnen, waardoor zij hun schadevordering tegen de Staat niet op die richtlijnen kunnen baseren.

Advocaat-generaal Wissink adviseerde de Hoge Raad eerder om eveneens het cassatieberoep van Stichting EnergyClaim te verwerpen (ECLI:NL:PHR:2018:690).

Met het oordeel van de Hoge Raad is de vordering van Stichting EnergyClaim definitief afgewezen.

Uitspraken