Stadionverbod staat aan strafvervolging niet in de weg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Stadionverbod staat aan strafvervolging niet in de weg
Den Haag, 12 april 2016

Een stadionverbod en een geldboete opgelegd door de KNVB staan aan een strafvervolging niet in de weg. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag. De veroordelingen in een drietal op zichzelf staande zaken voor voetbal gerelateerd geweld en wangedrag blijven dan ook in stand.

De strafzaken betreffen:
• openlijk geweld tegen personen in het stadion Amsterdam Arena rond de wedstrijd Ajax-Heracles op 25 november 2013.
• opruiend gedrag, duwen en schelden in een groep ADO Den Haag supporters in Nijmegen op 29 januari 2012
• ‘lokaalvredebreuk’ in het Feyenoord-stadion (de Kuip) in september/oktober 2013 door het negeren van een eerder opgelegd stadionverbod.

De verdachten kregen hiervoor straffen van respectievelijk 2 maanden gevangenisstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk, 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een voorwaardelijke werkstraf van 90 uur.

Omdat ze van de KNVB alle drie al een stadionverbod en geldboetes opgelegd hadden gekregen, vonden de verdachten dat zij niet ook nog strafrechtelijk hadden mogen worden vervolgd en gestraft. Dit omdat zij volgens het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens niet twee maal mogen worden vervolgd voor hetzelfde feit. Daarvan is hier echter geen sprake, oordeelt de Hoge Raad. Het stadionverbod en de geldboete die zij kregen van de KNVB komen voort uit de civielrechtelijke overeenkomst die zij aangingen toen zij een toegangs- of een seizoenkaart kochten. Deze ‘maatregelen’ maken geen deel uit van een strafrechtelijke vervolging (‘criminal charge’). Daarom is hier geen sprake van een dubbele vervolging zoals bedoeld in het mensenrechtenverdrag.

Uitspraken

Meest gelezen berichten