Uitspraak hof in zaak Sytze van der V. vernietigd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Uitspraak hof in zaak Sytze van der V. vernietigd
Den Haag, 30 maart 2010

De kern van de uitspraak is dat één van de vier tenlastegelegde zedendelicten niet bewezen is.
Daarom moet het hof Den Bosch de zaak wat betreft dit ene feit en de strafoplegging opnieuw berechten.

Achtergrond

De verdachte, Sytze van der V is door het hof Den Bosch op 22 juni 2009 veroordeeld voor vier zedendelicten met minderjarige jongens tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaren en als bijzondere voorwaarde reclasseringstoezicht (ECLI:NL:GHSHE:2009:BK1556).

De procedure bij de Hoge Raad

Van der V. heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.
Namens Van der V. is door zijn advocaten, mr. J. Goudswaard en mr. I.A. van Straalen beiden in Den Haag, onder meer aangevoerd dat ten aanzien van één van de feiten waarvoor Van der V. is veroordeeld het bewijs ontbreekt dat het zich heeft afgespeeld in de tenlastegelegde periode. Het hof heeft onder meer bewezen geacht dat Van der V. in de periode van 1 augustus 2006 tot en met 23 juni 2007 met een van de jongens ontuchtige handelingen heeft gepleegd, maar volgens de advocaten wordt voor die periode geen bewijs aangevoerd.
Advocaat-generaal mr. A.M. Machielse heeft op 9 maart 2010 in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het cassatieberoep te verwerpen.

De uitspraak van de Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat de uitspraak van het hof voor dat ene feit geen bewijs bevat dat het zich heeft afgespeeld in de tenlastegelegde periode van 1 augustus 2006 tot en met 23 juni 2007. Daarom slaagt het cassatieberoep van de verdachte.
De uitspraak van het hof wordt vernietigd wat betreft dat ene feit en wat betreft de strafoplegging. Het hof Den Bosch zal de zaak in zoverre opnieuw moeten berechten en afdoen.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 30 maart 2010. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Vandaag zal tussen 12.30 en 14.00 uur persraadsheer Jhr. mr. B.C. de Savornin Lohman (via tel 070 – 3611236) bereikbaar zijn voor een toelichting op de uitspraak.

Den Haag, 30 maart 2010,
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236

Uitspraken

Meest gelezen berichten