Veroordeling tot levenslang voor moord op Wiels blijft in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Veroordeling tot levenslang voor moord op Wiels blijft in stand
Den Haag, 05 juli 2016

De Hoge Raad verwerpt de klacht over de oplegging van de levenslange gevangenisstraf voor de moord op Curaçaose politicus Helmin Wiels. De verdachte heeft aangevoerd dat, wanneer hij voor het ondergaan van zijn straf aan Nederland wordt overgedragen, het recht op herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf komt te vervallen. Dat zou in strijd zijn met het EVRM. Curaçao kent namelijk wel een wettelijke herbeoordeling van die straf, maar Nederland niet.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft geoordeeld dat niets in de weg staat aan de toepassing van die regeling nadat de verdachte aan Nederland zou zijn overgedragen. De Hoge Raad acht dat oordeel van het hof juist. De oplegging van de levenslange gevangenisstraf in deze zaak is daarmee definitief geworden.

Ten slotte wijdt de Hoge Raad enige overwegingen aan de levenslange gevangenisstraf in het algemeen. Zo moet na jaren een mogelijkheid van herbeoordeling van die straf bestaan met het oog op een eventuele eerdere vrijlating en moet een veroordeelde zich tijdens die straf kunnen voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Een herbeoordeling wil niet zeggen dat deze in alle gevallen tot een eerdere vrijlating moet leiden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten