Veroordeling voor behandeling met ibogaïne blijft in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Veroordeling voor behandeling met ibogaïne blijft in stand
Den Haag, 04 april 2017

De veroordeling voor het behandelen met ibogaïne met ernstige medische gevolgen blijft in stand . Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De verdachte werd voor deze behandeling veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd en het betalen van schadevergoeding aan het slachtoffer.

De vrouw behandelde verslaafden en mensen met angsten en fobieën vanuit haar woning in Kockengen. Zonder dat zij ingeschreven stond als arts of hulpverlener diende zij daarbij Ibogaïne toe, een anti-verslavingsmiddel. Een van de mensen die ibogaïne van de vrouw kreeg, werd enkele uren daarna getroffen door een hartstilstand. Hij overleefde die maar is de rest van zijn leven invalide.

Het hof stelde een causaal verband vast tussen de toegediende Ibogaïne en de hartstilstand. Een hartstilstand is volgens het hof een bekende bijwerking van Ibogaïne. Andere oorzaken voor de hartstilstand heeft het hof niet gevonden.

In cassatie wordt bestreden dat er een verband bestaat tussen het toedienen van de ibogaïne en de hartstilstand.

Volgens de Hoge Raad kan uit het oordeel van het hof worden afgeleid dat de ibogaïne de onmisbare schakel kan zijn geweest in de omstandigheden die tot een hartstilstand hebben geleid en ook dat de hartstilstand met een grote mate van waarschijnlijkheid door de ibogaïne is veroorzaakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten