Veroordeling voor dodelijke aanrijding filefuik blijft in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Veroordeling voor dodelijke aanrijding filefuik blijft in stand
Den Haag, 16 juni 2015

De Hoge Raad laat de veroordeling voor het tijdens een politieachtervolging inrijden op een filefuik in stand. Bij deze aanrijding in 2011 op de A2 bij Maarssen viel een dodelijk slachtoffer. Het hof veroordeelde de verdachte tot 8 jaar gevangenisstraf, onder meer wegens roekeloos rijden

De verdachte werd door de politie achtervolgd nadat hij bij een tankstation benzine had gestolen. In cassatie bestrijdt de verdachte dat hij roekeloos heeft gereden. Bij roekeloosheid in het verkeer gaat het om de zwaarste vorm van schuld, grenzend aan opzet.

In deze zaak stelde het hof onder meer vast dat de verdachte, die geen rijbewijs had en onder invloed van cannabis was, veel te hard reed over een afstand van 25 kilometer. Daarbij haalde hij, links en rechts slingerend andere weggebruikers in, ramde hij meerdere politieauto’s en reed hij met hoge snelheid tegen de auto van het slachtoffer aan. Op basis van die combinatie van gedragingen veroordeelde het hof de verdachte terecht voor roekeloos rijden, aldus de Hoge Raad.

Ook andere klachten van de verdachte over zijn veroordeling door het hof heeft de Hoge Raad (deels zonder motivering) verworpen. De vraag of de politie een filefuik mocht inzetten, speelde bij de Hoge Raad niet.

Uitspraken

Meest gelezen berichten