Laden...

Veroordeling voor het veroorzaken fataal verkeersongeval op A2 blijft in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Veroordeling voor het veroorzaken fataal verkeersongeval op A2 blijft in stand
Den Haag, 29 januari 2019

De veroordeling van een man wegens het door schuld veroorzaken van een fataal verkeersongeval op 30 december 2015 op de A2 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald

Op de bewuste dag reed de verdachte met zijn auto op de A2 van Amsterdam naar Utrecht en botste achterop een andere auto. Eén van de inzittenden van deze andere auto kwam daarbij om het leven, vijf andere inzittenden raakten ernstig gewond. Uit onderzoek bleek dat de verdachte veel te hard had gereden, meer dan 200 km/u. Deskundigen stelden vast dat de verdachte ten tijde van het ongeval, als gevolg van het gebruik van speed de avond ervoor, in een psychose verkeerde.

Zowel de rechtbank als het hof oordeelde dat de psychose geen invloed had op de toerekenbaarheid; het ongeval werd de man volledig toegerekend. Het gerechtshof veroordeelde hem wegens schuld aan het veroorzaken van het ongeval tot vier jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van vijfenhalf jaar. De verdachte was het met deze veroordeling niet eens en stelde beroep in cassatie in.

De cassatieklachten richten zich tegen het oordeel van het hof dat het ontstaan van het ongeval de verdachte kan worden toegerekend ondanks de vaststelling van de gedragsdeskundigen dat de verdachte in een psychose verkeerde op het moment van het veroorzaken van het ongeval. Ook zou voor de verdachte niet voorzienbaar zijn geweest dat hij, als gevolg van het gebruik van speed de avond voor het ongeval, in een psychose zou raken en dat de invloed van de speed ook de dag na het gebruik nog aanwezig zou kunnen zijn.

De Hoge Raad oordeelt dat de cassatiemiddelen niet slagen en laat de veroordeling in stand. Het verkeersgedrag van de man – het rijden met een gemiddelde snelheid van 217 km per uur, kort voor de plek van de botsing zelfs met een snelheid van 237 km/uur, het wisselen van rijbanen en vluchtstrook en het vervolgens in botsing komen met de andere auto – levert op zich schuld aan het ongeval op. Dit zou alleen anders zijn als er bijzondere omstandigheden aanwezig zijn. Dat is hier niet het geval. De verdachte verkeerde tijdens het ongeval in een psychose, veroorzaakt doordat hij de avond ervoor speed had gebruikt. Die keuze heeft de verdachte vrijwillig gemaakt. Ook wist de verdachte dat dit een harddrug was en dus een middel dat (op een gevaarlijke wijze) van invloed kan zijn op de psyche, zonder dat hij zich heeft verdiept in de dosering en de effecten ervan. Het Hof heeft daarom kunnen aannemen dat de verdachte schuld aan het ongeval heeft.

Uitspraken