Veroordelingen voor dood grensrechter blijven in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Veroordelingen voor dood grensrechter blijven in stand
Den Haag, 14 april 2015

De veroordelingen voor medeplegen van doodslag op grensrechter R. Nieuwenhuizen blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Zes jeugdspelers van de voetbalclub Nieuw Sloten en de vader van een van hen werden veroordeeld voor medeplegen van doodslag en openlijke geweldpleging. Zij kregen gevangenisstraffen variërend van 8 maanden tot 6 jaar (voor de vader). Ook veroordelingen tot vergoeding van schade aan de nabestaanden blijven in stand.

Bij een voetbalwedstrijd in Almere op 2 december 2012 tussen Amsterdamse jeugdteams van Buitenboys en Nieuw Sloten waren spelers van Nieuw Sloten boos over het optreden van grensrechter Nieuwenhuizen. Na de wedstrijd spraken zij hem aan. Daarbij werd hij geslagen en ten val gebracht. Zes spelers en een vader van een van de spelers hebben vervolgens hard, met voetbalschoenen, tegen het hoofd, de nek en het lichaam van de grensrechter geschopt. Nieuwenhuizen is gehavend, met pijn aan hoofd en rug naar huis gegaan. Die middag is hij teruggegaan naar de voetbalclub Buitenboys en daar is hij in de dug-out onwel geraakt. Dat was ongeveer 2,5 uur nadat hij werd belaagd. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij is overleden aan een herseninfarct. Artsen hebben vastgesteld dat dit dodelijke infarct het gevolg is van een beschadigde wervelslagader.

In cassatie ging het onder meer over de vraag of het verband tussen het op Nieuwenhuizen uitgeoefende geweld en zijn overlijden voldoende is aangetoond. Volgens advocaat-generaal Knigge die de Hoge Raad in deze zaak adviseerde, heeft het hof toereikend gemotiveerd waarom er vrijwel zeker geen sprake was van een andere doodsoorzaak dan de schoppen tegen hoofd en hals. De Hoge Raad volgt dit advies en verwerpt de cassatieberoepen in deze zaken met een verkorte motivering (volgens art. 81 Wet RO).

Uitspraken

Meest gelezen berichten