Zaak fatale steekpartij in café in Middelburg moet over

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Nieuws > Zaak fatale steekpartij in café in Middelburg moet over
Den Haag, 03 april 2018

De veroordeling van een verdachte wegens een fatale steekpartij in een café in Middelburg kan niet in stand blijven. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Op 1 maart 2014 vond, na een confrontatie op straat tussen de verdachte en het latere slachtoffer, in het halletje van een café in Middelburg een steekpartij plaats. Een 19-jarige jongen kwam daarbij om het leven.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het gerechtshof kwam in hoger beroep tot een gevangenisstraf van zes jaar. De verdachte heeft een beroep op noodweer gedaan omdat de jongen hem aanviel en hij naar eigen zeggen geen kant op kon. Bij de behandeling in hoger beroep is de verdachte uitgebreid ondervraagd door het hof. Het hof heeft uitgaande van die verklaring van de verdachte het beroep op noodweer verworpen omdat de verdachte, zo vond het Hof, de mogelijkheid onbenut had gelaten om vanuit het halletje het café in te gaan. Hieruit leidde het Hof af dat verdachtes intentie op dat moment gericht was op het aangaan van de confrontatie met het slachtoffer en niet op het ontlopen van die confrontatie.

De verdachte stelde cassatie in. In cassatie is geklaagd dat het hof ten onrechte het beroep op noodweer niet heeft gehonoreerd.

De Hoge Raad oordeelt dat het Hof het beroep op noodweer op ontoereikende gronden heeft verworpen. De motivering van het oordeel van het hof dat het beroep op noodweer faalt omdat verdachte zich aan de aanval had kunnen en moeten onttrekken, sluit niet goed aan bij de verklaring van verdachte over het verloop van de gebeurtenissen.

De zaak wordt teruggewezen naar het hof Den Bosch voor een nieuwe berechting.

Uitspraken

Meest gelezen berichten