Laden...

Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHoge Raad der Nederlanden > Over de Hoge Raad > Aruba Curaçao Sint Maarten en Bonaire Saba en Sint Eustatius

Rechtspraak op de eilanden

De rechtspraak op de eilanden is  iets anders georganiseerd dan in Nederland. Er is maar één rechterlijk college voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat is het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De rechters van het Gemeenschappelijk Hof spreken zowel recht in eerste aanleg als in hoger beroep (maar niet in dezelfde zaak). Het is op de eilanden niet verplicht om met een advocaat te procederen.

       

 

In cassatie bij de Hoge Raad

Na het hoger beroep kan een partij (civiel recht, strafrecht en belastingrecht) in cassatie bij de Hoge Raad in Den Haag. Als de Hoge Raad de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof vernietigt, gaat de zaak terug naar het Gemeenschappelijk Hof. De zaak wordt dan verder behandeld door drie rechters die nog niet over de zaak geoordeeld hebben.

       

 

Civiel recht

Als iemand in cassatie gaat tegen een civiele  uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof, moet hij zich laten vertegenwoordigen door een advocaat die is ingeschreven bij de civiele cassatiebalie. In civiele zaken geldt het Rolreglement van de civiele kamer van de Hoge Raad der Nederlanden (vooral artikel 15).

 

      

 

Strafrecht

In strafzaken is het belangrijk dat de advocaat op tijd zijn schriftuur indient waarin hij uitlegt waarom het vonnis van het Gemeenschappelijk Hof volgens hem vernietigd moet worden. In strafzaken zijn in cassatie alle advocaten bevoegd die zijn ingeschreven in Nederland of in Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba.