Laden...

Mediabeleid bij uitspraken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de Hoge Raad > Bezoekinformatie > Mediabeleid bij uitspraken

Nieuwsberichten/tweets

Bij uitspraken en conclusies waarvoor mediabelangstelling bestaat en bij uitspraken waarvan de communicatieafdeling inschat dat de samenleving hierin geïnteresseerd is, publiceert de Hoge Raad op zijn site een nieuwsbericht. Dit nieuwsbericht richt zich zowel op het algemene publiek als op de pers. Een link naar het nieuwsbericht wordt getwitterd. Soms blijft een bericht achterwege en wordt volstaan met een tweet die direct linkt naar de uitspraak of conclusie.

Op de site staat een mediaoverzicht met zaken waarin een nieuwsbericht en/of een tweet kan worden verwacht. Dit overzicht is nooit compleet; er kunnen dus berichten/tweets zijn bij uitspraken die niet in dit overzicht staan.

Een nieuwsbericht is een grove samenvatting van een uitspraak of een conclusie. De afdeling communicatie stelt een nieuwsbericht op waarbij een persraadsheer meekijkt. Formeel is de griffier van de Hoge Raad verantwoordelijk voor het persbeleid.

De afdeling communicatie beantwoordt vragen van media. Bij mediazaken is een persraadsheer beschikbaar om de media te woord te staan.

 

Bijwonen van en filmen tijdens rolzittingen

Uitspraken van de Hoge Raad worden gedaan in rolzittingen. Op deze rolzittingen worden alle uitspraken van een week in één keer gedaan. De rolzittingen zijn openbaar en journalisten kunnen deze dus altijd bijwonen. Gewoonlijk wordt tijdens een rolzitting niet ingegaan op de inhoud van een afzonderlijke uitspraak. Maar in het geval er iemand de rolzitting bezoekt, kan de voorzitter een uitspraak kort toelichten. Het is handig als journalisten bij de afdeling communicatie aangeven dat ze een rolzitting willen bijwonen.  De voorzitter kan dan een korte samenvatting van de uitspraak voorbereiden. Media die tijdens een uitspraak willen filmen leggen dit voor aan de afdeling communicatie. Ook hier moet de voorzitter een korte samenvatting voorbereiden en zal de zetel in de betreffende zaak speciaal voor de opname gaan zitten. In het algemeen werkt de Hoge Raad graag mee aan het filmen van een uitspraak. In voorkomende gevallen kan de Hoge Raad naar een perskaart vragen.


Voor zover van toepassing sluit de Hoge Raad aan bij de Persrichtlijn van de Rechtspraak.