Laden...

Overzicht strafzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de Hoge Raad > Overzicht mediazaken > Overzicht strafzaken

Strafzaken

 Strafzaken die in de publieke belangstelling staan en waarin beroep in cassatie is ingesteld bij de Hoge Raad.

 

Uitspraak strafzaken proces Passage

Op dinsdag 23 april 2019 om 12.30 uur deed de Hoge Raad uitspraak in de strafzaken tegen zes verdachten in het proces Passage, locatie Justitieel Complex Schiphol. De veroordelingen bleven in stand.

In de kern gaat het in het Passageproces over zeven moorden/liquidaties tussen 1993 en 2006. Daarnaast gaat het om voorbereidingen voor/pogingen tot moord, wapendelicten en deelname aan een criminele organisatie gericht op het plegen van liquidaties. Aanvankelijk stonden twaalf verdachten terecht. Gedurende het strafproces zijn twee verdachten overleden. Met twee andere verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) een zogenoemde kroongetuigenovereenkomst gesloten. In ruil voor een lagere strafeis in hun eigen strafzaak hebben deze verdachten verklaringen afgelegd over de verschillende tenlastegelegde moorden en de voorbereidingen daarvan/pogingen daartoe. Mede op basis van deze verklaringen heeft het gerechtshof Amsterdam negen verdachten (inclusief de twee kroongetuigen) veroordeeld tot gevangenisstraffen waarvan in vier gevallen tot een levenslange gevangenisstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken.

Zes verdachten waren het niet eens met de uitspraak van het Hof en stelden cassatie in bij de Hoge Raad. Van deze zes zijn vier verdachten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, een tot dertien jaar en zes maanden en een tot vijf jaar en zes maanden.

De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad op 18 december 2018 de veroordelingen in stand te laten.