Laden...

Inspiratie LUMC - Het zorgpad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksKwaliteit van de rechtspraak > Doorlooptijden in beweging > Inspiratie LUMC - Het zorgpad

Tijdens een bezoek van de stuurgroep aan het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) spraken Julia Mendlik en Vincent Mul met Daan Hommes, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten. Hij houdt zich bezig met zorginnovatie.

Doordat mensen langer leven zijn er meer chronisch zieken. Daardoor heeft ook de specialistische zorg te maken met een toenemende zaakzwaarte, hoge werkdruk en lange wachttijden. Als oplossing voor met name de werkdruk (die is met wel 40% gedaald) wordt gewerkt met ‘het zorgpad’.

Het zorgpad is een scenario op basis van een diagnose (het startpunt). Per diagnose wordt ieder mogelijk scenario tot in de puntjes uitgewerkt (uitgeschreven, gestandaardiseerd en indien mogelijk gedelegeerd en/of geautomatiseerd). Bij elk academisch ziekenhuis wordt hetzelfde zorgpad gevolgd. Door deze gestandaardiseerde werkwijze kan een groot deel van de zorg door de huisarts en de verpleegkundige worden verricht. Dit ontneemt de specialist een hoop werk.

Een vergelijking met de Rechtspraak: het startpunt is weliswaar anders (bijvoorbeeld een dagvaarding, verzoekschrift of hoger beroepschrift), maar ook wij zouden scenario’s kunnen uitwerken. Hoe preciezer we dat doen, hoe beter de werkwijze te standaardiseren is. Hoe beter de werkwijze gestandaardiseerd is, hoe beter werkzaamheden te delegeren zijn. Delegatie kan de rechters veel werk ontnemen, meer taken komen dan bij de juridische of administratieve ondersteuning te liggen. Het is wel van belang om in de scenario’s duidelijk te beschrijven wanneer de rechter betrokken moet worden.

De gouden tip van Daan Hommes: laat professionals zelf de scenario’s uitwerken, want zij weten het best hoe het werk gedaan moet worden! Julia en Vincent werkten bij wijze van experiment het scenario ‘wel of geen voorlopige hechtenis’ (Straf) uit en dat ging best gemakkelijk en snel!