Laden...

ENCJ: ontsteld over inperken onafhankelijkheid Poolse rechters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > ENCJ: ontsteld over inperken onafhankelijkheid Poolse rechters
Brussel, 17 juli 2017

De ENCJ, de Europese koepel van Raden voor de rechtspraak, is ontsteld over het feit dat beide Kamers van het Poolse parlement hebben ingestemd met wetsvoorstellen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht inperken. Dat staat in een vandaag (17 juli 2017) gepubliceerde verklaring op de website van de ENCJ.

Het eerste wetsvoorstel dat door het Poolse parlement is aangenomen, geeft de politiek een grote rol in de selectie en benoeming van de leden van de Poolse Raad voor de rechtspraak. Door het tweede wetsvoorstel krijgt de minister van Justitie van Polen de volmacht presidenten van rechtbanken te vervangen.
De ENCJ wijst in de verklaring op haar website verder op het feit dat afgelopen woensdag (12 juli 2017) nog een derde wetsvoorstel is ingediend: deze wet ontheft de leden van het Hooggerechtshof (vergelijkbaar met onze Hoge Raad) van hun functie, de nieuwe Raad kan leden opnieuw benoemen.

Het is niet de eerste keer dat de ENCJ aan de bel trekt over de situatie in Polen. Op 26 april 2017 publiceerde zij naar aanleiding van de ontwikkelingen al eerder een verklaring (www.encj.eu) op haar website. Daarin gaven de Raden voor de rechtspraak aan zich grote zorgen te maken over de onafhankelijkheid van Poolse rechters.

Brief Raad voor de rechtspraak

In mei 2017 stuurde de Nederlandse Raad voor de rechtspraak een brief aan premier Rutte, minister Koenders van Buitenlandse Zaken en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, waarin de Raad aangaf zich grote zorgen te maken.

Uitspraken