Eerste Kamer stemt in met wetten MH17-rechtszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Eerste Kamer stemt in met wetten MH17-rechtszaak
Den Haag, 11 juli 2018

De Eerste Kamer heeft op 10 juli 2018 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die het mogelijk maken dat verdachten van het veroorzaken van het neerstorten van vlucht MH17 in Nederland worden berecht. Alle partijen in de Eerste Kamer steunden de wetsvoorstellen, die betrekking hebben op het verdrag voor internationale, juridische samenwerking dat Nederland en Oekraïne in juli 2017 sloten.

Vleugel van MH17
[Foto: Hollandse Hoogte]

Het verdrag was nodig in het kader van de beslissing van de landen Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland – die samenwerken in het Joint Investigation Team (JIT) – om vervolging en berechting in Nederland, volgens de Nederlandse wet, plaats te laten vinden. Het OM heeft nog geen personen in staat van beschuldiging gesteld.

Bepalingen

De wetten bevatten een aantal bepalingen die te maken hebben met de unieke aard van een MH17-rechtszaak. Vanwege het internationale karakter kan de rechter bijvoorbeeld toestaan dat bepaalde onderdelen van het strafproces in het Engels worden gevoerd, zoals de uitoefening van het spreekrecht door buitenlandse nabestaanden. Verder wordt er bij hoge uitzondering afgeweken van het aanwezigheidsrecht van de verdachte. In plaats van het uitgangspunt dat de verdachte bij zijn berechting fysiek aanwezig is, kan er gebruik worden gemaakt van videoconferentie. De verdachte neemt dan op afstand vanuit het buitenland deel aan het strafproces.

Uitspraken

Meest gelezen berichten