Hoogte griffierecht heeft gevolg voor beroep op rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Hoogte griffierecht heeft gevolg voor beroep op rechter
Den Haag, 14 april 2014

Als burgers en bedrijven meer geld moeten betalen om een rechtszaak aan te spannen, zullen ze minder snel naar de rechter stappen. Als de griffierechten verdubbelen, daalt het aantal rechtszaken met circa 40 procent.

Dat blijkt uit het onderzoek  'In de schaduw van de rechter' (pdf, 324 KB) van de Raad voor de rechtspraak. De Tweede Kamer behandelt binnenkort het wetsvoorstel dat de hoogte van de griffierechten bepaalt.

Financieel belang

In 2013 zijn er 26 procent minder civiele rechtszaken aangespannen dan in 2010. Het onderzoek toont aan dat dit met name komt door de flinke verhoging in het griffierecht in 2010 en 2011 voor zaken met een financieel belang tussen de 500 en 2.500 euro. Alleen voor zaken met een financieel belang tussen de 5.000 en 25.000 euro steeg het aantal rechtszaken, onder andere doordat bij deze categorie de verplichte bijstand van een advocaat is vervallen. Het griffierecht daalde voor deze groep zaken.

Flexibele griffierechten

Minister Opstelten gaf eerder in de Eerste Kamer aan open te staan voor een systeem van flexibele griffierechten (zie ook: Opstelten: flexibele griffierechten bespreekbaar). De hoogte van het griffierecht zou dan volledig afhankelijk kunnen zijn van de aard van de zaak en de hoogte van het financieel belang, zo stelt de Raad. Toegang tot de rechter voor kleine ondernemers kan zo gewaarborgd blijven.

De Raad voor de rechtspraak is van plan vervolgonderzoek te laten doen, gericht op verdere ontwikkeling van een simulatiemodel, waarmee onder andere effecten van veranderingen in de hoogte van griffierechten op rechtszaken kunnen worden geschat. De uitkomsten van dit onderzoek worden in het najaar van 2014 verwacht. 

Zie ook de (pdf, 8,3 KB) van het rapport.

Uitspraken

Meest gelezen berichten