Nieuwe Rechtstreeks verschenen: over feitenonderzoek en deugden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nieuwe Rechtstreeks verschenen: over feitenonderzoek en deugden
Den Haag, 17 juni 2015
Het belang van een goed feitenonderzoek voor een rechtszaak is evident, maar hoe geef je hier concreet invulling aan?

Dit is het onderwerp van het eerste hoofdartikel van de nieuwe Rechtstreeks (pdf, 611,4 KB) (pdf, 612 kB), het wetenschappelijke periodiek van de Raad voor de rechtspraak. Hoogleraar methodologie en aansprakelijkheid Raimond Giard geeft handreikingen hoe tot een goed feitenonderzoek te komen. Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, leidt dit onderwerp in met de constatering dat het van belang is dat de rechter op zoek gaat naar het 'verklarend mechanisme' - correlaties impliceren nog geen causaliteit.

Deugden voor rechters

Het tweede hoofdartikel is geschreven door rechtsfilosoof Iris van Domselaar. Zij presenteert een 'sixpack' van deugden voor rechters: professionele karaktereigenschappen die nodig zijn voor kwalitatief hoogwaardige rechtspraak die alleen door langdurig oefenen zijn aan te leren. In de inleiding op dit stuk betoogt bijzonder hoogleraar Rechtspraak Hans den Tonkelaar dat er sprake is van interferentie tussen deze deugden - als een deugd mist, komen ook de overige in gevaar.

Rituelen

Hoogleraar Eddy Bauw, tevens hoofd strategie bij de Raad voor de rechtspraak, betoogt dat in tijden van digitalisering de symbolen en rituelen die de rechtspraak omgeven niet zomaar opzij gezet kunnen worden. Als dat gebeurt, verliest de rechter gezag.
Verder nog een interview met de directeuren Leo de Kort en Monique Commelin van het moderniseringsprogramma KEI over het belang van anders samenwerken, organisatiecultuur en leiderschap.

Periodiek

Rechtstreeks is een wetenschappelijke periodiek van de Raad voor de rechtspraak. Doel van het periodiek is wetenschappelijke inzichten en bijdragen aan het publieke debat over rechtspraak ter kennis te brengen van allen die beroepshalve bij de rechtspraak betrokken zijn.

Uitspraken

Meest gelezen berichten