Nieuwjaarstoespraak Frits Bakker voor groot deel in teken van 'Parijs'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nieuwjaarstoespraak Frits Bakker voor groot deel in teken van 'Parijs'
Den Haag, 08 januari 2015
De Rechtspraak heeft het afgelopen jaar in moeilijke omstandigheden uitstekend gepresteerd. Dat heeft Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak (pdf, 13,8 KB). De toespraak van Bakker stond voor een belangrijk deel in het teken van de aanslag gisteren in Parijs op de redactie van de satirische weekkrant Charlie Hebdo.

Aanval op rechtsstaat

Frits Bakker noemde de terroristische aanslag een ‘regelrechte aanslag op de waarden en normen van de democratische rechtsstaat'. Hij onderstreepte het belang van een gepaste reactie. “Primitief handelen van terroristen kan primitieve reacties oproepen. Maar meer dan ooit is het belangrijk om heel zorgvuldig te reageren op wat gisteren in Parijs is gebeurd. We mogen ons als samenleving niet verlagen tot primaire, ondoordachte reacties.”

Resultaten

De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak maakte verder bekend dat er in 2014 1 á 2 procent méér zaken zijn gedaan dan in 2013. In totaal zijn dat er 1,75 miljoen. Ook slaagden rechters erin de doorlooptijden van rechtszaken korter te maken, nadat deze ontwikkeling in de jaren 2012 en 2013 stagneerde. En als derde wapenfeit: de werkvoorraden zijn in 2014 niet opgelopen.

Financiële kaders

Wel stelde Bakker dat er bij tijd en wijle roofbouw is gepleegd op de medewerkers en dat dat niet door kan gaan. Ook sprak hij zijn zorgen uit over de krapper wordende financiële kaders. "De potjes waaruit wij de extra werkzaamheden in het kader van de herziening van de gerechtelijke kaart en het moderniseringsprogramma KEI betalen, zijn bijna leeg. En na dit jaar zeker. Als er geen extra middelen komen, worden we gedwongen scherpe keuzes te maken."

Uitspraken

Meest gelezen berichten