Laden...

Raad blijft bezorgd over verhoging griffierechten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Raad blijft bezorgd over verhoging griffierechten
Den Haag, 30 januari 2015

De Raad voor de rechtspraak spreekt in een brief (pdf, 26 KB) nogmaals zijn zorgen uit over de verhoging van griffierechten. Dit is het geld dat moet worden betaald voor de toegang tot de rechter. Binnenkort praat de Tweede Kamer over dit onderwerp.

De aanleiding voor de brief is de nota van wijziging van de minister van Veiligheid en Justitie van eind november 2014 op het Wetsvoorstel aanpassing griffierechten. De Raad voor de rechtspraak sprak eerder al zijn zorgen uit over dit wetsvoorstel. De Raad wees er toen onder meer op dat de verschuldigde griffierechten voor kleine incassovorderingen niet meer in verhouding waren. Hierdoor zouden kleine schuldeisers afzien van de gang naar de rechter.
Ook stelde de Raad toen dat hij liever zag dat er een andere verdeling van de verhoging van de griffierechten zou komen over zaken in eerste aanleg en hoger beroep. De kosten voor civiele zaken in hoger beroep zouden worden verdubbeld.

Wijzigingen

Uit de nota van wijziging blijkt dat de minister voor de incassozaken tot 1.500 euro een extra staffel met lagere tarieven wil invoeren. Voor kantonzaken van 1.500 euro tot 12.500 euro, worden de eerder voorgestelde tarieven met ongeveer 50 procent verhoogd. De verdubbeling van de griffierechten in hoger beroep voor civiele zaken blijft gehandhaafd.

Drempel

De Raad voor de rechtspraak zegt verheugd te zijn over de extra staffel bij kleine kantonzaken tot 1.500 euro. Maar de verhoging van de griffierechten in de categorie 1.500-12.500 euro leidt volgens de Raad tot een verhoging van de drempel voor de toegang tot de rechter. De toegang tot de rechter is een basisbeginsel van de rechtsstaat.

Hoger beroep

Wat de verdubbeling van de griffierechten voor civiele zaken in hoger beroep betreft, herhaalt de Raad dat hij liever een andere verdeling van de verhoging zou hebben gezien. Volgens de Raad betaalt het hoger beroep een te hoge prijs.

Uitspraken