Laden...

Rechtspraak: Nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties belangrijke stap voor de toekomst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtspraak: Nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties belangrijke stap voor de toekomst
Den Haag, 14 juli 2020

Het kabinet heeft vandaag bekendgemaakt dat het wil investeren in 2 nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties. Er komt een zittingszaallocatie in Vlissingen en voor de al bestaande Bunker in Amsterdam-Osdorp wordt op termijn een alternatief gevonden. De Rechtspraak vindt dat hiermee een belangrijke stap wordt gezet om ook in de toekomst strafzaken waarvoor zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn te behandelen.

Met de locatie in Vlissingen komt het kabinet bovendien tegemoet aan het tekort van extra beveiligde zittingszalencapaciteit voor het zuidelijk deel van Nederland. Op termijn wordt nog met een alternatief voor de bunker in passende beveiligde zittingszalencapaciteit ten noorden van de grote rivieren voorzien.

Capaciteitsprobleem

De nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties zijn hard nodig. De bestaande locaties (de Bunker in Osdorp en het Justitieel Complex Schiphol) zitten aan de grenzen van hun capaciteit. Zo lopen er een aantal complexe liquidatie- en ondermijningszaken en vindt er het omvangrijke MH17-strafproces plaats. Verder heeft de dood van Derk Wiersum grote impact gehad op de manier waarop advocaten, officieren van justitie en rechters worden beveiligd.

Meer ruimte voor procespartijen, slachtoffers en belangstellenden

De locatie in Osdorp is oorspronkelijk niet bedoeld om voor langere tijd risicovolle zittingen te huisvesten. Het gebouw is aan vervanging toe en er is te weinig ruimte voor procespartijen, slachtoffers, nabestaanden, journalisten en andere belangstellenden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe extra beveiligde zittingszaallocaties precies in gebruik kunnen worden genomen.

Uitspraken