Evaluatie van de pilot burenrechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Wetenschappelijk onderzoek > Evaluatie van de pilot burenrechter

Burenruzies zijn veel voorkomende conflicten. Doorgaans worden die, al dan niet met behulp van een bemiddelaar, door partijen zelf opgelost. Maar niet altijd: in totaal komen er per jaar zo’n 4.000 tot 6.000 burengeschillen voor de rechter. Op het moment dat de rechter in beeld komt, is het conflict doorgaans al ver geëscaleerd. Daar komt bij dat de behandeling door de rechter zich concentreert op het juridische geschil zonder dat het onderliggende conflict (voldoende) wordt betrokken. Dergelijke conflicten zouden dan ook gebaat zijn met een eerdere en meer effectieve reactie vanuit de rechtspraak. Vandaar dat adviseurs van HiiL en medewerkers van de Rechtspraak een nieuwe innovatieve procedure voor burengeschillen hebben ontwikkeld: de burenrechter.

In de procedure bij de burenrechter staat het onderliggende conflict centraal en worden de partijen gestimuleerd tot constructief procesgedrag. In de rechtbanken Midden-Nederland en Oost-Brabant wordt de pilot Burenrechter. Het project draagt de ondertitel: duidelijk, dichtbij en duurzaam. Daarmee zijn ook de doeleinden van de pilot gegeven.

In de evaluatie van de pilot moeten de volgende onderzoeksvragen worden beantwoord:

  • In hoeverre is de wijze waarop de burenrechterprocedure is vormgegeven werkbaar, wat zijn in deze context de ervaringen met het speciaal voor de pilot ontwikkelde digitale platform en wat betekent de procedure voor de tijdsbelasting en de kosten voor de Rechtspraak?
  • Leidt de burenrechterprocedure tot een procedure die snel is, waarbij het onderliggende probleem centraal staat, die aanmoedigt tot constructief procesgedrag en resulteert in een duurzame oplossing voor het conflict? In hoeverre voorziet de procedure in een behoefte en hoe tevreden zijn de betrokkenen over de burenrechterprocedure?
  • In hoeverre rechtvaardigen de gerealiseerde effecten de tijd en kosten die met de burenrechterprocedure zijn gemoeid?
    Het onderzoek wordt uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Regioplan, onder leiding van Bert Marseille.

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum