5 jaar cel voor witwassen van 12 miljoen euro drugsgeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 5 jaar cel voor witwassen van 12 miljoen euro drugsgeld
Amsterdam , 19 oktober 2015

Een 56-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenis voor gewoontewitwassen en valsheid in geschrifte. In 3,5 jaar tijd heeft hij voor een totaalbedrag van ruim 12 miljoen euro aan contante geldbedragen gestort op bankrekeningen van diverse bedrijven.

Tussen 2011 en 2015 stortte verdachte kort achter elkaar geldbedragen, variërend van 10.000 tot 100.000 euro per dag, op rekeningen van verschillende bedrijven waarna deze bedragen kort daarna werden overgeboekt naar buitenlandse rekeningen waarvan het merendeel in China en Hong Kong. Uit onderzoek van de KvK blijkt dat de meeste van deze bedrijven waren gevestigd in een garagebox, in plaats van een woning of een bedrijfspand. De ondernemingen ontplooiden geen bedrijfsactiviteiten. Het waren puur en alleen geld-doorsluis-ondernemingen.

Valse facturen

Daarnaast heeft verdachte valse facturen en vrachtbrieven voorhanden gehad met als doel zijn witwaspraktijken te verhullen. Hij heeft meerdere personen geronseld om ondernemingen en bankrekeningen ter beschikking te stellen die hij kon gebruiken voor zijn louche praktijken. Ook heeft verdachte anderen ertoe aangezet contant geld op bankrekeningen te storten.

Naïef

Straf verhogend is de lange duur van het witwassen. Tegelijkertijd constateert de rechtbank dat het handelen van verdachte getuigt van een zekere naïviteit. Gezien de frequentie van de stortingen en de hoogte van de geldbedragen zou hij vroeg of laat  tegen de lamp zijn gelopen. De opgelegde straf is conform de eis van de officier van justitie.

De man is in beeld gekomen uit een lopend strafrechtelijk onderzoek naar een groep Colombianen die ervan wordt verdacht op grote schaal verdovende middelen te importeren en te verhandelen, alsmede van het witwassen van grote partijen geld. Een van die drugsverdachten is geobserveerd met zijn witwasconnectie in Nederland. Dat was een vrouw, die is op haar beurt weer is geobserveerd in de woning van verdachte en is gezien met zijn zoon. De zoon is in juni al veroordeeld wegens medeplegen gewoontewitwassen: ECLI:NL:RBAMS:2015:5224

Uitspraken

Meest gelezen berichten