ABN mag renteopslag euribor-hypotheken niet eenzijdig wijzigen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > ABN mag renteopslag euribor-hypotheken niet eenzijdig wijzigen
Amsterdam, 12 november 2015

ABN Amro mocht de renteopslag die zij berekent aan klanten met een euribor-hypotheek niet eenzijdig wijzigen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. De rechtbank vernietigt de standaardbedingen over de eenzijdige opslagwijziging in de contract documentatie.
Dat betreft ook euribor-hypotheken die door Fortis Bank zijn verstrekt.

Onredelijk bezwarend

Volgens de rechtbank zijn de bedingen onredelijk bezwarend voor de consument. Voor een consument was bijvoorbeeld niet inzichtelijk uit welke componenten deze opslag bestond en onder welke omstandigheden deze kon worden gewijzigd. Twee stichtingen die de belangen behartigen van individuen aan wie een hypotheeklening is verstrekt, hadden de zaak aangespannen. De stichtingen klaagden dat ABN Amro in 2009 en 2012 eenzijdig de rente-opslag had verhoogd met achtereenvolgens 0,5 procent en één procent. Dat geld hadden de klanten niet aan de bank hoeven te betalen, aldus de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten