Anderhalf jaar cel voor voormalige oncoloog

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Anderhalf jaar cel voor voormalige oncoloog
Amsterdam , 25 november 2015

Een voormalige oncoloog krijgt 18 maanden gevangenisstraf voor witwassen en het doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting over de jaren 2002 tot en met 2013. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De man heeft van 1986 tot en met 2005 verdiensten van farmaceutische bedrijven rechtstreeks op rekeningen in Luxemburg laten storten en dat nooit opgegeven bij de Belastingdienst. Hij heeft het geld tussen 2002 en 2013 aan zijn rekeningen in Luxemburg onttrokken middels contante opnamen en betalingen met een creditcard. Met dat contante geld heeft hij meerdere witwashandelingen verricht.

De rechtbank vindt dat de man door zijn handelwijze het vertrouwen, dat aan de inhoud van belastingaangiftes mag worden ontleend, heeft geschaad. Ook heeft hij een fors financieel nadeel toegebracht aan de Staat der Nederlanden. De handelingen van verdachte dragen bovendien bij aan het ondermijnen van de belastingmoraal: het onbestraft laten van belastingfraudeurs kan ertoe leiden dat ook het normbesef vervaagt onder belastingplichtigen die wel aan hun verplichtingen voldoen.

De ontnemingsvordering is aangehouden voor schriftelijke uitwisseling van het standpunt van de officier van justitie en de verdediging. Daarna zal de rechtbank daarover uitspraak doen. De rechtbank wijst de vordering tot verbeurdverklaring van de in beslag genomen vermogensbestanddelen af: omdat niet bewezen kan worden dat het gehele Nederlandse vermogen van de man uit misdrijf afkomstig is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten