Celstraffen in zaak wapenarsenaal Nieuwegein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Celstraffen in zaak wapenarsenaal Nieuwegein
Amsterdam, 28 november 2016

De Amsterdamse rechtbank legt acht mannen uit Utrecht en omgeving celstraffen op van drie tot acht jaar voor  deelneming aan een criminele organisatie. Die criminele organisatie had  onder meer moord als oogmerk. De rechtbank houdt daarnaast vier van de mannen verantwoordelijk voor een arsenaal van (automatische) wapens dat in juli 2015 in Nieuwegein is aangetroffen.

Vrijspraak voorbereiding

De rechtbank spreekt de leden van de bende vrij van het voorbereiden van concrete liquidaties. Hoewel de wapens en gestolen snelle auto’s (waarin petflessen met benzine werden aangetroffen) bewijzen dat de bende liquidaties op het oog had, ligt de bewijslast voor de voorbereiding van een concrete moord hoger. Dat bewijs heeft de officier van justitie niet kunnen leveren.

Samenloop en maximumstraf

De officier van justitie had straffen geëist tot zeventien jaar. Doordat de rechtbank de mannen vrijspreekt van concrete liquidatieplannen, komt de rechtbank tot lagere straffen. Op wapenbezit staat maximaal vier jaar en op deelname aan een criminele organisatie maximaal zes jaar. Aangezien er maar één straf kan worden opgelegd die niet hoger kan zijn dan een derde boven het hoogste maximum (6 + 1/3 van 6) kan de rechtbank de vier leden die zij verantwoordelijk houdt voor het wapenarsenaal niet meer dan acht jaar opleggen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten