Celstraffen voor tien autodieven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Celstraffen voor tien autodieven
Amsterdam, 11 maart 2016

De rechtbank heeft een groep mannen, negen Rotterdammers en een Amsterdammer, in de leeftijd van 20 tot en met 37 jaar, veroordeeld tot celstraffen variërend van twee maanden tot drie jaar.

Criminele organisatie

De groep wordt beschouwd als een criminele organisatie die zich gedurende ongeveer een jaar bezighield met het stelen van veelal snelle BMW’s, Audi’s en Volkswagens. De auto’s werden voorzien van valse kentekenplaten en vervolgens ver onder de marktwaarde verkocht. De mannen beschouwden het stelen en helen van auto’s volgens de rechtbank als een normaal onderdeel van hun dagelijks leven.

Onderzoek ‘Tear’

De politie kwam de groep op het spoor na onderzoek naar een gestolen auto die bij een poging tot moord in Den Haag was gebruikt. Het onderzoek heeft ook vervolgonderzoeken opgeleverd naar afnemers van gestolen auto’s. Er kwam nog een tweede criminele organisatie aan het licht die zich bezighield met vrachtwagendiefstal. Een dertigjarige Bulgaarse man heeft hiervoor een celstraf van een jaar opgelegd gekregen.

oriëntatiepunten

De straffen zijn lager dan door de officier van justitie geëist. Waar de officier van justitie is uitgegaan van een vast aantal maanden per gestolen of geheelde auto, heeft de rechtbank – behalve het aantal bewezenverklaarde feiten –  ook de rol die de verschillende verdachten binnen de organisatie hebben gespeeld, meegenomen. Zij heeft daarbij gekeken naar straffen die eerder zijn opgelegd in vergelijkbare zaken en naar de in de rechtspraak gehanteerde oriëntatiepunten voor autodiefstal met braak.

Meest gelezen berichten