Celstraffen voor voorbereiding liquidatie na aanhouding Knokkestraat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Celstraffen voor voorbereiding liquidatie na aanhouding Knokkestraat
Amsterdam, 11 mei 2016

Vier mannen zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tussen 8 en 12 jaar voor betrokkenheid en voorbereiden van een liquidatie. De mannen werden op 1 februari 2015 klemgereden in de Knokkestraat in Amsterdam-West. In de gestolen BMW bevonden volautomatische wapens met bijbehorende munitie en een jerrycan met benzine. Ook was de auto van het potentiële slachtoffer reeds voorzien van een peilbaken. Door vroegtijdig ingrijpen heeft de politie een daadwerkelijke moord kunnen voorkomen en de verdachten kunnen aanhouden.

De hoofdverdachte die volgens de rechtbank een coördinerende en actieve rol speelde, was bovendien betrokken bij een mislukte aanslag op Chahid Yakhlaf op 1 november 2014. Hij krijgt 12 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Een van de verdachten is bij de aanhouding ernstig gewond geraakt door politiekogels en krijgt hierdoor strafvermindering van 6 maanden. De rechtbank legt hem 8 jaar en 6 maanden gevangenisstraf op. De overige twee verdachten krijgen respectievelijk 8 jaar en 9 maanden en 8 jaar gevangenisstraf.

Duidelijk signaal

De rechtbank heeft met deze straffen een duidelijk signaal afgegeven naar enerzijds de verdachten zelf, maar ook naar de samenleving. De liquidaties, die de laatste jaren met enige regelmaat plaatsvinden, brengen in de Amsterdamse samenleving gevoelens van onveiligheid mee en schaden bovendien het aanzien van de stad Amsterdam. ”Het baart de rechtbank grote zorgen dat verdachten kennelijk in kringen verkeren, waar geweld gemeengoed is. Verdachten voelen zich kennelijk tot deze wereld aangetrokken. Wat hun motief is, is onduidelijk gebleven. “

De uitspraken volgen zo spoedig mogelijk op Rechtspraak.nl

Uitspraken

Meest gelezen berichten