Club ABE blijft voorlopig dicht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Club ABE blijft voorlopig dicht
Amsterdam, 12 september 2017

Club ABE in de Amstelstraat blijft voorlopig gesloten. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de burgemeester de club in augustus 2017 terecht sloot, nadat er voor de ingang van de club een handgranaat was gevonden.

Sluitingsbeleid

De eigenaren van Club ABE hadden de rechtbank verzocht te oordelen dat  de club open zou mogen blijven tijdens de bezwaarprocedure die de eigenaren tegen het besluit hebben gestart. Volgens de eigenaren heeft degene die de handgranaat heeft geplaatst opzettelijk misbruik gemaakt van het sluitingsbeleid van de gemeente, net zoals eerder bij coffeeshops is gebeurd. Daarnaast vinden de eigenaren dat niet vast is komen te staan dat de handgranaat echt is; het NFI moet nog nader onderzoek doen naar de granaat. Verder vinden zij dat de burgemeester andere middelen tot beschikking had om de openbare orde te bewaren, zoals het plaatsen van extra camera’s of meer politie op straat.

Openbare orde verstoord

De burgemeester had de club gesloten op basis van het rapport dat de explosieven opruimingsdienst (EOD) had opgemaakt nadat zij de granaat had verwijderd. Hierin wordt bevestigd dat het een echte handgranaat betrof en dat de veiligheid van bewoners en voorbijgangers hierdoor ernstig in gevaar is gebracht. De burgemeester heeft bij zijn besluit laten meewegen dat er in het verleden ook al gebeurtenissen hebben plaatsgevonden waardoor de openbare orde werd verstoord. In januari 2016 is de club gericht beschoten. Ook toen heeft de burgemeester bevolen de club te sluiten. Verder vonden er meerdere zware incidenten in de club plaats: zo werd in juli 2016 een beveiliger zwaar mishandeld en werd er meubilair gesloopt.

Voldoende reden

Dit alles bij elkaar vormde voldoende reden voor de burgemeester om de club te sluiten, oordeelt nu ook de voorzieningenrechter. De eigenaren van de club moeten de beslissing op hun bezwaarprocedure afwachten.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting & communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer 088 36 11 440.

Uitspraken

Meest gelezen berichten