Detentieomstandigheden Hongarije: de rechtbank wacht op antwoord van het Europese Hof van Justitie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Detentieomstandigheden Hongarije: de rechtbank wacht op antwoord van het Europese Hof van Justitie
Amsterdam, 03 februari 2016

De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam (IRK) heeft besloten om de behandeling van een verzoek van Hongarije om overlevering van een veroordeelde persoon aan te houden.

De IRK wil de antwoorden afwachten die het Europese Hof van Justitie geeft op (prejudiciële) vragen die de Duitse rechter heeft gesteld. De Duitse rechter wil weten of een Hongaars verzoek tot overlevering kan worden geweigerd vanwege ondermaatse detentieomstandigheden of dat de Hongaarse autoriteiten om een garantie kan, of zelfs moet, worden gevraagd dat deze omstandigheden niet in strijd komen met de mensenrechten.

In de zaak bij de IRK hadden de Hongaarse autoriteiten op verzoek van het openbaar ministerie de vraag beantwoord in welke gevangenis de opgeëiste persoon na overlevering terecht zal komen. Ook hebben de Hongaarse autoriteiten in navolging van de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over Hongaarse detentieomstandigheden een actieprogramma opgesteld, waarin maatregelen zijn opgenomen ter verbetering van die omstandigheden. De IRK vond hierin onvoldoende basis voor de conclusie dat de omstandigheden waaronder men in Hongarije gedetineerd wordt op dit moment voldoende op orde zijn om de overlevering te kunnen toestaan.

Zie ook: ECLI:NL:RBAMS:2015:7977

Uitspraken

Meest gelezen berichten