Doodslag in Vluchtgarage niet bewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Doodslag in Vluchtgarage niet bewezen
Amsterdam, 22 juni 2017

De twee mannen (34 en 36) die terecht stonden voor de dood van een man in de Vluchtgarage in 2014 worden vrijgesproken van doodslag. De rechtbank oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de mannen verantwoordelijk zijn voor de fatale verwondingen van het 26-jarige slachtoffer. De 34-jarige verdachte wordt wel veroordeeld voor mishandeling.

Drie vechtpartijen

Het slachtoffer was, net als de verdachten, een Somalische bewoner van de Vluchtgarage. In deze gekraakte parkeergarage in Zuidoost woonde destijds een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het slachtoffer overleed op 24 augustus 2014 in het ziekenhuis. Enkele dagen daarvoor, op 19 augustus, was hij betrokken bij drie vechtpartijen in de Vluchtgarage.

Twee keer buiten westen

Een eerste vechtpartij ontstond in de namiddag in de kamer van de 36-jarige verdachte, naar verluidt nadat het latere slachtoffer had geprobeerd blikjes bier te stelen. De 34-jarige was hierbij ook aanwezig. Aan het begin van de avond gingen het slachtoffer en de 36-jarige opnieuw met elkaar op de vuist. Het slachtoffer kreeg hierbij van een derde persoon een vuistslag in het gezicht, waardoor hij kort buiten bewustzijn raakte. Later die avond ontstond een derde gevecht. Dit keer deelde de 34-jarige man een vuistslag uit, waarna het slachtoffer omviel, buiten bewustzijn raakte en niet meer wakker werd.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt de 36-jarige verdachte vrij. Op basis van het dossier kan niet worden bewezen dat hij in het derde, hem tenlastegelegde gevecht het slachtoffer heeft geschopt. Ook voor de klap die door de 34-jarige verdachte is uitgedeeld is hij niet mede verantwoordelijk. Hij was weliswaar bij de ruzie aanwezig, maar dat hij daaraan een zodanige bijdrage leverde dat er sprake is van medeplegen kan evenmin worden vastgesteld.

Mishandeling

Ook in het geval van de 34-jarige man is de ten laste gelegde doodslag niet bewezen. Hoewel vaststaat dat hij met het slachtoffer heeft gevochten, kan niet met een aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid vast worden gesteld dat het zijn klap was die tot het dodelijke hersenletsel bij het slachtoffer heeft geleid. Wel is bewezen dat de man het slachtoffer heeft mishandeld. Hij krijgt hiervoor een boete van 250 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten